Meme Büyütme

Meme büyütme işleminde silikon protez dışında hangi yöntemler kullanılabilir?

12 Şubat 2019

Meme büyütme için protez dışında yağ enjeksiyonu ya da dolgular kullanılabilir mi?

Meme büyütme işlemlerinde protez dışında yağ enjeksiyonları son yıllarda gündeme gelen bir konudur, ancak protezdeki kadar net ve kalıcı bir sonuç alınamadığından işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekir. Meme protezi hastalarının genellikle zayıf olmaları ve vücutlarında yeterli miktarda yağ bulunmaması, bu yöntemin kullanımını kısıtlayan bir başka faktördür.

Ancak seçilmiş hastalarda ve belirgin meme asimetrisi olanlarda yağ enjeksiyonları uygulanabilir. Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ enjeksiyonları yapılarak  %80’e varan kalıcılık sağlanabilir. Bu da maliyetleri çok yükseltmektedir.

Yağ enjeksiyonları ile ilgili bir başka sorun, oluşan kalsifikasyonların (kireçlenmeler) ileride çekilecek mamografileri etkileme riskidir.

Meme büyütmede yağ enjeksiyonları protezleri desteklemek amacı ile kullanılabilir. Protezler adale önüne yerleştirildiğinde protezlerin kenarları yağ dokusu ile örtülerek protezin görünürlüğü azaltılır. Son yıllarda giderek popülerleşen bu yönteme “kompozit mamaplasti” ya da “hibrid meme büyütme” adı verilmektedir. Ancak bu yöntemde yağ greftlerinin tutma oranı düşüktür. Gerek görülürse işlemin ayrı bir seansta yapılması daha başarılı sonuç vermektedir.

Yağ enjeksiyonları kanser sonrası meme onarımlarında sık olarak ve başarı ile kullanılmaktadır. Yağ greftleri ile doku kalınlığı arttırılır, asimetriler düzeltilebilir, protezlerin görünürlüğü azaltılır. Verilen yağ dokusu yoğun kök hücre içerdiğinden doku kalitesini artırır, radyoterapi hasarını etkili bir şekilde azaltır.

Yağ enjeksiyonları dışında dolgu maddeleri ile meme büyütme işlemi yapılabilir mi?

Meme büyütme amacı ile dolgu maddeleri kullanılmamalıdır. Bu tür işlemler kolay uygulanır ve etkili oldukları şeklinde tanıtılmakta ve kamu oyu yanıltılmaktadır. Sıklıkla ehil olmayan kişiler tarafından sağlıksız ortamlarda yapılan bu tür uygulamalar ciddi riskler içermektedir. Şekil bozuklukları, tekrarlayan enfeksiyonların yanı sıra memenin tamamının kaybına da yol açabilir. Bu tür uygulamalardan uzak durulması gerekmektedir.

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Yorum yapılmamış

Yorum yazın