Meme Kanseri

Meme kanseri için elle muayene nasıl yapılır?

12 Şubat 2019

Kendi kendine meme muayenesi nedir?

Meme kanseri ülkemizde sekiz kadından birinde görülen bir kanser. Cilt kanserlerinden sonra  kadınlarda en çok görülen kanser tipi ve her kadın bu risk grubuna giriyor. Meme kanserinden kurtulma sürecinde umut, sevgi, mutluluk yardımcı etkenler olduğu gibi erken tanı bu  yolda en önemli etken. Her kadının meme kanserine karşı bilinçlenmesi,  kendini muayene etmesi, farkında olması ve riskleri bilmesi gerekiyor. Kendi kendine meme muayenesi olmak zor bir şey olmadığı gibi hem masraflı değil hem de meme kanserlerinin çoğu iyi huylu olduğundan erkenden tanıyarak, riskleri öğrenmemiz için bir kolaylık.

10 Adımda Eve Yapabileceğiniz Sağlıklı Meme Muayenesi:

  1. İyi aydınlatılmış odada, yeteri kadar büyük bir aynanın önünde belden yukarınız çıplak olarak, memelerinizde  bir değişiklik olup  olmadığına bakın. Renk değişimi, büzülme, hassas bir bölge bunlardan bazıları olabilir. Memelerinizin birbiriyle eşit  olmak zorunda olmadığını unutmayın.
  2. Ellerinizi kalçanıza koyup bastırın ve memelerinizin dış kısmını gözlemleyin.
  3. Ayna karşısında öne doğru eğilerek omuzlarınızı döndürün.  Memeleriniz öne düştüğünde dış hat değişikliklerine bakmayı ihmal etmeyin.
  4. Ellerinizi başınızın arkasında birleştirin ve memelerinizi sıkıştırın. Bunları yaparken de memelerinizin dış hat ve altını gözlemlemeye devam etmelisiniz
  5. Meme ucunda herhangi bir akıntı olup olmadığını gözlemlemek için işaret ve baş parmağınızla, meme başını bitişine  doğru çekin.
  6. Şimdi sıra, memenin içindeki değişiklikleri hissetmeye geldi. Bu aşamada ellerinizi su veya sabun ile kayganlaştırmak yardımcı olabilir. Koltuk altınızda herhangi bir şişlik veya kalınlaşma olup olmadığını kontrol ederken, sol elinizi kalçanıza koyup, sağ eliniz ile sol koltuk altınızı muayene edin.
  7. Köprücük kemiklerinizin üst ve altını kontrol edin.
  8. Şimdi sıra, memenin içindeki değişiklikleri hissetmeye geldi. Bu aşamada ellerinizi su veya sabun ile kayganlaştırmak yardımcı olabilir. Sırt üstü yatarken, koltuk altınızda herhangi bir şişlik veya kalınlaşma olup olmadığını kontrol ediniz. Sol elinizi kalçanıza koyup, sağ eliniz ile sol koltuk altınızı muayene ediniz. Aynı işlemi karşı taraf için de tekrarlayınız.
  9. Memenizi saat 12 yönünden saat 1 yönüne doğru küçük dairesel hareketlerle muayene edin. Memenizin iç kısmını ve dış kısmını muayene ettiğnizden emin olana kadar bu hareketi yapmayı bırakmayın
  10. Meme başının kolayca hareket edip etmediğini parmaklarınızla bastırarak kontrol edin.

Her kadının kendisini ayda 1 kez ve adet döneminden hemen sonra  3 ya da 5 gün içerisinde kontrol etmesi gerektiğini unutmayın. Tüm bu muayeneler erken teşhisi hızlandırsa da 20 yaş ve üzerindeki her kadın, yaşa ve aile geçmişine bağlı olarak en az 1-3 yılda bir klinikte meme muayenesi olmalı, 40 yaş  ve üstü herkes en az yılda bir kez mamografi çektirmelidir. Unutmayın meme kanseri erken teşhisle tedavi edilebilirdir.

*Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği web sitesinden kısaltılarak alınmıştır.

http://www.trsgo.org/menu/160/kendi-kendine-meme-muayenesi

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Yorum yapılmamış

Yorum yazın