Meme Dikleştirme

Meme dikleştirme ameliyatı nedir?

8 Aralık 2020

Meme dikleştirme ameliyatı nedir, nasıl uygulanır?

Yaşla beraber memelerde gevşeme ve sarkma ortaya çıkar. Gebelik, süt verme, kilo alıp verme sonrası sarkma daha da belirginleşir. Menapoz sonrası meme dokusu yağlanır, gevşer ve sarkar.  Küçük, süt bezlerinden zengin ve geniş tabanlı memeler daha geç sarkarken, büyük, yağlı ve dar tabanlı memeler daha erken sarkarlar. Gergin, sıkı ciltli hastalarda sarkma daha geç olurken, gevşek ciltli kadınlarda memeler daha erken sarkar. Düzenli ve doğru sutyen kullanımı sarkmayı geciktirir. Süt verme sonrası memelerin içinin boşalması da sarkık bir görüntüye yol açar.

Meme dikleştirme işlemlerinde meme başları olması gereken yere taşınır, meme dokusu sıkılaştırılarak göğüs duvarı üzerinde yükseltilir, fazla cilt çıkartılır. Meme dokusu yeterli miktarda ve kalitede olan hastalarda protez kullanılmadan dikleştirme yapılabilir. Ancak meme dokusu yetersiz ya da çok gevşek olan hastalarda dikleştirme işlemine ilave olarak protez de kullanılması gerekebilir. Protez memenin üst tarafını doldurmak amacı ile kullanılır ve genellikle yuvarlak protezler tercih edilir. Cilt altı dokusu ince olan hastalarda kas altı plana, kalın olan hastalarda ise kas üzerine yerleştirilir. Gerçek bir sarkma olmayıp içi boşaldığı için sarkmış görünen memelerde sadece protez ile, dikleştirme yapılmadan da dik ve dolgun bir görünüm elde edilebilir.

Meme dikleştirme işlemleri genel anestezi altında, ameliyathane ortamında ve Plastik Cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Ameliyat süresi 2-3 saattir. Ameliyat sonrası fazla bir ağrı beklenmez. Kas altına protez yerleştirilmesi durumunda ağrı daha fazla olur, ancak ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınabilir. Hastalar direnleri çekilerek ertesi gün taburcu olurlar. Ameliyattan 3 gün sonra duş alıp kollarını fazla kullanmamak kaydıyla gündelik hayatlarına dönebilir, yürüyüş yapabilir, araba kullanabilirler. Bir ay sonra kollarını ve göğüs adalelerini fazla zorlamadan spor yapabilirler. 2 ay sonra tüm aktiviteleri serbestçe yapabilirler.

Meme dikleştirme işleminden sonra, sarkıklığın derecesine bağlı olarak, meme başı çevresinde, lolipop şeklinde ya da ters-T şeklinde izler kalır. İzler başlangıçta kızarık ve belirginken, 3. aydan sonra silikleşmeye başlarlar. Bir yılın sonunda genellikle dikkat çekmeyen, soluk bir ize dönüşürler. Erken sarkan gevşek meme dokusu ve gevşek cildi olan hastalarda bir süre sonra dokular tekrar gevşeyip sarkabilir. Beraberinde protez kullanılmışsa, meme dokusu protezin üzerinden sarkabilir ya da protezle beraber aşağıya kayabilir. Bu durumda ikinci bir toparlama işleminin yapılması gerekebilir.