Meme kanseri dünya üzerinde kadınlar arasında cilt kanserlerinden sonra en yaygın kanser türü. Bir kadının hayatı boyunca meme kanseri geçirme olasılığı 8’de 1 olmakla birlikte, kanseri yenmek de bugünkü olanaklarla oldukça mümkün. Erken tanı ile tamamen tedavi edilebilen meme kanserine karşı bilinçlendirme ve kendi kendine muayene çok önemli.
Her kadın erken teşhisle hastalığı fark edemediği gibi her hastaya da radyoterapi yeterli olmayıp meme dokusunun alınması gerekebiliyor. Meme dokusunun bir kısmı, memelerinden biri ya da iki memesi birden alınan kadınlarda psikolojik ve fiziksel sorunlar yaşanabiliyor.
Mastektomi (meme alma operasyonu) sonrası yaşanan meme kayıplarının özellikle psiko-sosyal açıdan ciddi olumsuz etkileri oluyor.
Meme onarımı sürecinin başlaması ile hastalar hayatlarının kontrolünü tekrar ellerine aldıklarını hissediyor, meme kanseri sonrası düştükleri boşluk hissini ve depresyonu yendiklerini düşünerek hayata daha umutlu bakıyorlar.
Plastik Cerrahide Avrupa birincisi olan Türkiye meme rekonstrüksiyonunda da en başarılı ülkelerden bir tanesi. Doğru hasta seçimi ve doğru estetik yöntemle meme kanseri olan hastaların çoğu meme rekonstrüksiyonu yaptırabiliyor.
Meme onarımı; hastanın kendi dokusuyla veya protezle yapılabiliyor. Yöntem seçiminde ve süreçte hastalığın seyri önemli. Meme onarımının tedaviye engel teşkil etmezken kanseri tetikleyici herhangi bir yan etkisi de bulunmuyor.
Yorum yapılmamış