Mamografi, memenin filmini çeken özel bir cihaz sayesinde, meme kanserinde teşhisi kolaylaştıran en etkili görüntüleme cihazlarındandır. Memede, muayene ile saptanamayacak kadar küçük kanser oluşumlarını tespit eder. Bu sayede mamografi her gün pek çok hayat kurtarıyor diyebiliriz çünkü, erken teşhis özellikle meme kanserinde iyileşmek için çok önemli bir adımdır.
40 yaş ve üstü her kadının elle muayenede sorun çıkmasa da yılda 1 kere kanser taraması yaptırması gerektiğini unutmayın.
Mamografi Dediğiniz Sadece 4 Adım
- Öncelikle memeleriniz mamografi cihazının görüntüleme ünitesine yerleştirilir. Bu bölüme yerleştirilen memeler düzleşir ve daha detaylı görüntü elde edilmiş olunur.
- İki tabaka arasına sıkıştırılan memelerin iki değişik pozisyonda çekimi yapılır.
- Mamografi çekilirken teknisyenin uyarılarına göre zaman zaman nefesinizi tutmalı, daima sabit durmalı ve heyecan yapmamalısınız.
- Doktor memenin görüntüsünü inceler.
Teknisyen çekilen mamografileri inceleyip herhangi bir sorun ile karşılaşmaz ise çekimin tekrarlanmasına gerek yoktur. Tüm işlemler yaklaşık 15-20 dakikanızı alır.
Mamografi, kahraman mı düşman mı?
İkisi de değil. Öncelikle mamografi erken teşhiste altın standarttır. Meme kanserine bağlı ölümlerin pek çoğu erken teşhisin yapılamamış olmasından kaynaklandığından, mamografi gibi günümüz teknolojisiyle pek çok kadının kahramanı olmuş bir cihaza zararlı demek çok da doğru değil.
Yine de her şeyde olduğu gibi mamografide de bazı zararlar mevcut ve bu zararları azımsamak da doğru değil. En doğrusu hangi taramanın yapılacağına doktorunuzun karar vermesi. Burada da sizin aile hikayeniz devreye giriyor. Eğer genlerinizde bu risk varsa erken yaşta taramanın nasıl yapılacağı tespit edilip, bu yoldan ilerlenmesi gerekiyor. Çünkü sonuç olarak ciddi radyasyon uygulamasının yapıldığı mamografinin rastgele herkese uygulanması da çok doğru değil.
Yeni Başlayanlar İçin: Mamografide İlk Gün
- İlk veya son, hiçbir zaman Mamografi çektirmeye gitmeden önce memelerinize herhangi bir kozmetik ürünü kullanmamalısınız.
- Mamografide memeler sıkıştırıldığı için, biraz ağrılı bir işlemdir. Bu ağrının daha az hissedilmesi için adet döneminizde gitmemeniz tavsiye olunur. Yine de bu ağrı bir kaç dakikadan fazla sürmeyecektir.
- Silikon veya dolgunuz varsa doktora söylemeyi unutmayın. Yağ dolgusu bile olsa bu bazen memenin görüntüsünü değiştirebilir.
- Kolunuzu kaldırmada veya hareket etmede bir probleminiz varsa bunu doktorunuza ve teknisyene söyleyin, kendinizi rahat ettirecek doğru pozisyonu bulun
- Rahat ve sakin olun, nefes alışınıza dikkat edin nabzınızı hızlandırmayın.
Yorum yapılmamış