Meme büyütme ameliyatlarında amaç, memeyi sadece büyütmek değil, şekillendirmektir. Konulacak protezin seçiminde hastanın isteklerinin yanı sıra, vücut yapısı, göğüs kafesinin durumu, cilt yapısı gibi faktörler de göz önüne alınır. Yeni kuşak meme protezlerinin çok geniş bir ürün yelpazesi mevcuttur. Eskiden aynı hacimde tek bir protez varken, artık aynı hacimde ama farklı şekil ve boyutlarda çok sayıda protez üretiliyor. Böylelikle her vücut yapısına uygun bir silikon protez bulmak mümkündür.
Protezlerin hangi planla yerleşeceğini ve hangi CC’de bir protez konacağını belirleyen birçok faktör vardır. Hastanın mevcut meme dokusunun hacmi, meme deri ve derialtı dokusunun kalitesi ve kalınlığı, göğüs kafesinin yapısı, göğüs kaslarını kullanma durumuna göre protez yerleşim planı belirlenir.
Protezler, zayıf ve cilt altı ince olan hastalarda kas altına yerleştirilir. Bu yöntem ameliyat ertesi bir miktar ağrılı bir süreç yaşatsa da daha doğal bir görünüm için gereklidir. Zayıf, meme ve cilt altı dokusu yetersiz hastalarda kas altı yerine kas üstü protez çeşitli sorunlara yol açabilir. Protez, kenarları kıyafetlerden görülecek şekilde belirginleşebilir, memeye yapay bir görünerek elle dokunulduğunda fark edilebilir.Yine protez etrafında kapsül formasyonu denilen komplikasyon bu durumda daha sık görülür.
Cilt altı dokusu yeterince kalın olan hastalarda ise meme dokusunun hemen altına ya da adale zarının (fasyanın) altına protez yerleştirilebilir. Hemen meme altına protez yerleştirmek daha kolay ve ağrısızdır. Meme daha kolay şekillendirilir.
Günümüzde birçok hastaya Dual Plan yöntemi ile meme büyütme uygulanmaktadır. Bu teknikte protezin üst kısmı kas altında, alt kısmı meme altında kalır. Modern meme cerrahisinde en çok bu teknik tercih edilir.
Yorum yapılmamış