Meme ile İlgili Merak Ettikleriniz

Meme Hastalıklarına Karşı Bilinçlenme, Korunmanın İlk Yoludur

5 Temmuz 2019

Meme Kanseri en bilinen meme hastalığıdır, ama memedeki hastalıklar bununla sınırlı  değildir. Meme bezi tümörü fibroadenom, birden fazla meme başı şeklinde gelişen politeli ve  birden fazla meme dokusu şeklinde gelişen polimasti, jinekomasti, meme başı akıntıları ve meme enfeksiyonları şeklinde olabilir.

Meme Enfeksiyonları

Emziren annelerde en sık doğum sonrası 1. haftada olmak üzere yüzde 3-20 arası memede iltihap (mastit) gelişebiliyor. Meme başındaki çatlaklar, yaralar, kabuklanma ve kötü hijyen meme başında mikrop üremesine yol açabiliyor.

Peridüktal Mastit

%90’ı sigaradan kaynaklanıyor. 35 yaş üstü kişilerde görülen bu hastalık, süt kanallarında apse şeklinde ortaya çıkabiliyor. Antibiyotiklerle giderilebiliyor olsa da kanser şüphesi de bulunabiliyor.

Granülamotöz mastitler

Tüberküloz mastiti, ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda (AIDS, kronik böbrek yetmezliği gibi) daha sık görülüyor. Tüberküloz mastitinde meme derisinde apsenin ağızlaşması şeklinde fistül görülmesi, memede kitle, koltuk altında akıntılı kitle veya apse gibi klinik tablolar görülebiliyor.

 Meme başı akıntıları

Kadınlarınn çoğunda hayatının belli bir döneminde meme başı akıntısı görülebiliyor. Dikkat edilmesi gereken şey bu akıntıların, meme başının sıkılması sonucu gelen süt benzeri yağlı sıvılar olup olmadığı. Sarı ve yeşil renkli akıntı fibrokistik değişikliklerde gelebiliyor. Hastalık belirten akıntılar tek memeden geliyor ve kanlı oluyor. Yine de sadece bunlara bakarak akıntı sarı ve yeşil renkteyse sorun yok denemez.

Jinekomasti

Erkekte meme büyümesi olarak bilinen bu hastalık, ofis ortamında çalışma,  hareket azlığı ve yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkabiliyor. Genellikle vücudun hormonal dengesinin bozulduğu anlamına geliyor.

Ergenlik döneminde oluşan geçici Jinekomasti kendi kendine düzelebilirken, daha ileriki yaşlarda oluşan jinekomasti cerrahi yöntemlerle ya da ilaçlarla düzeltilebiliyor.

Polimasti  ve politeli

Çoğunlukla fark edilemeyecek kadar küçük olan, vücutta başka bir meme oluşumu şeklinde görülen bu hastalık, genelde ben sanılıyor.

Kasıktan koltuk altına kadar uzanan süt yolu denilen bir çizgi boyunca çok sayıda meme hücremiz var. Anne karnındaki gelişim sürecinde bunların hepsi gerileyip yok olurken, yalnızca meme bölgesindeki hücreler korunuyor ve memeler bu bölgedeki hücrelerden gelişiyor.Süt yolundaki bu hücreler eğer beklenen gerilemeyi göstermezse, “aksesuar meme” de denilen üçüncü meme oluşuyor.

Fibroadenom

Hem muayenede hem de radyolojik tetkik olarak memede saptanan kitlelerin sadece yüzde 3 ile 5’i kanser teşhisine konabiliyor geri kalan kitlelerin türü genellikle iyi huylu şeylere bağlanıyor. Bunlar regl dönemlerinde ödem denilen sıvı toplama boşaltma mekanizmasından dolayı oluşan; belli bir noktaya gelince ele gelen su kesici kistler, ödemlerle oluşan fibrokistlerdir.

Bunlar da ilginizi çekebilir...

Yorum yapılmamış

Yorum yazın